Átadták a felújított lillafüredi kisvasutat

Megosztás

Csütörtökön került sor az ünnepélyes átadóra, minden tekintetben megújult a kisvasút.

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasutat – tudósított az eseményről a Minap.hu. A majláthi telephelyen megrendezett eseményen először Bózsó Gyula, az Északerdő műszaki osztályvezetője szólt, aki emlékeztetett, több mint száz évvel ezelőtt, 1920 novemberében indult el a kisvasút a térségben.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára emlékeztetett, idén lesz tíz éve annak, hogy a kormány hitet tett a hazai természetjárás fejlesztésének szükségessége mellett. Mint mondta, bár ebben sokan kétkedtek, kézzel fogható bizonyítéka van annak, hogy ezen a területen jelentős eredményeket értek el.

Az államtitkár elmondta: a kormány által erre a célra elkülönített forrásokon belül a LÁEV részesült a legátfogóbb felújításban, öt év alatt mintegy 4.3 milliárd forintot költöttek a munkákra.

Sárhegyi Zoltán, az Északerdő felügyelőbizottságának elnöke szerint a kisvasutak annak idején gazdasági tevékenységként indultak el, és ahogyan nőtt a turizmus iránti igény, úgy kapott egyre nagyobb teret a szerelvényeken. Kijelentette, az Északerdőnek kiemelten fontos, hogy a LÁEV segítse a cég, a turizmussal kapcsolatos munkáját.

“A természet mindannyiunk életében rendkívül fontos, és talán még ennél is lényegesebb, hogy a jövendő nemzedékkel megismertessük a természeti környezet annak értékeit.Egy-egy ilyen beruházás abban segít, hogy még közelebb tudjuk hozni az emberek számára mindezt, megismerjék a környezetünk törvényeit és ennek megfelelően alakítsák az életüket” – hangsúlyozta Sárhegyi Zoltán.

A 2020-ban kezdődött, és tavaly év végén befejeződött munkálatok során a LÁEV teljes infrastruktúrája megújult, a munkák három részből álltak: első a gördülőállomány fejlesztése volt, vagyis a szerelvények felújítása. A második a magasépítészeti munka volt, ekkor újultak meg az állomások, a harmadik pedig a mélyépítés, vagyis a komplett pálya felújítása. A sínek cseréje szakaszosan zajlott, ennek megfelelően az elmúlt két évben szakaszosan közlekedtek a kisvasúti szerelvények is, illetve sokszor teljes pályazárat is el kellett rendelni. A menetrendszerű személyszállítás tavaly decemberben indult újra a teljes vonalon.

via Minap.hu; Fotó: MTI/Vajda János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek